top of page
Търсене
  • Снимка на автораИвета

Как да се справиш с Паник Атаките чрез НЛП

“Научих, че смелостта не е липсата на страх, а победата над него. Смел е не този, който не изпитва страх, а този, който го превъзмогва."

- Нелсън Мандела -


Сърцето ти препуска диво, потиш се, ръцете ти треперят и колкото и да се мъчиш да дишаш дълбоко въздухът не ти достига, страхът изцяло те обзема. И колкото повече се бориш с това, толкова по-силно те обзема и става все по-зле.


Искаш да се отпуснеш. Искаш да се оправиш и да си върнеш увереността. Но паниката е навик, който те владее и нямаш представа кога ще те връхлети отново и какво да правиш когато се случи. До сега. Прочети по-надолу кои са основните насоки и техники в НЛП за справяне с паник атаки.


1. Това, на което се противопоставяш - устоява. Това, което приемеш - можеш да му влияеш.


Някога случвало ли ти се е посред нощ, когато всичко което искаш е просто да поспиш (може би утре наистина трябва да станеш рано), и сякаш точно това е единственото нещо, което не можеш да направиш? И колкото повече се мъчиш, толкова по-трудно става?


Така си е, все пак е доста трудно да заспиш когато в същото време се дразниш сам на себе си как още не си заспал.


Забелязал ли си, че това се случва с повечето неща, на които се опитваш да противостоиш?


В случая с паник атаката, противопоставянето обикновено е под формата на страх да не се случи, ужас, когато се случи и самообвинение, че ти се е случила, когато премине. Може да изглежда нелогично, но това е най-сигурния начин да си гарантираш, че ще продължават да се случват. Да прибавиш страх/гняв/срам към нещо, от което вече се страхуваш/гневиш/срамуваш е като да гасиш огън с бензин. Не работи.


От друга страна обаче, да прибавиш приемане на ситуацията (и себе си) е съвсем различна история. Приемането разхлабва психо-хватката на проблема и е първата стъпка към възможността да оставиш всичко това зад себе си.


2. Осъзнай, че няма такова нещо като панк "атаки" - има паниране.


Сега, защо е нужно да осъзнаеш това? Защото панк атаките - панирането - е процес, а не случка. Считайки го за "случка" която "се случва на теб", психологически ти се отнема контрола от ръцете и те обезсилва да намериш решение. Няма какво да направиш, когато нещо се случва НА теб.


Това, което е вярно обаче е, че това е процес, с който лично си ангажиран и по стечение на обстоятелствата си изключително талантлив в него. Толкова си добър в панирането, че най-вероятно го умееш по-добре от всеки, когото познаваш, и то без дори да се замисляш как точно го правиш. Всъщност точно в това е проблема - ти си ПРЕКАЛЕНО добър в тая работа. Способен си да го стартираш с невероятна сила, и то на автопилот - това е майсторство!


Добрата новина е, че всяко научено и овладяно до съвършенство умение може да се "отучи" и да атрофира.


3. Какви са добрите намерения, стоящи зад процеса, който задвижваш?


Кое е доброто, което се "опитва" да ти направи?


Всички процеси и стратегии, които ти като човек извършваш - без значение дали става въпрос за паниране, миене на зъби или управление на финансите ти - във всички тях има добри подбуди. Това означава, че се опитват да постигнат нещо добро за теб, дори и когато в действителност не сработват много добре.


В случая с панирането, доброто намерение зад панирането може да е да те държи на страна от някакви заплахи за теб или да си в безопасност. Попитай търпеливо себе си - какви са добрите намерения зад панирането?

Как го правиш толкова умело? Какво точно трябва да направиш вътрешно за да успееш да "панираш" себе си. Бъди любознателен и го картографирай, все едно трябва да научиш някой друг как да го направи. Включва ли се да се прожектира някакъв филм в ума ти? Започват ли да ти изскачат някакви конкретни спомени? Има ли определени неща, които трябва да си кажеш с вътрешния глас? В каква последователност се случват нещата вътрешно?


Да можеш да видиш ясно предназначението на паник-стратегията и дали тя работи или не е от съществено значение за последващото отпускане на хватката на проблема. Ако има някаква част от теб, която вярва, че панирането ти е полезно и/или нужно с нещо, на системата ти ще й е много трудно да я остави да си тръгне.


4. Полюбопитствай - какво представлява процеса на паниране?


Сега, разбира се, всичко това се случва за нано-секунда - ето колко си добър в прилагането на стратегията. Тази стъпка изисква от теб да намалиш скоростта и да включиш вниманието и любопитството към това, което се случва вътрешно. Това е нещо, което може да трябва да направиш и в последствие, а най-добре още преди това да си си го "оттренирал", като си представиш всяка стъпка подробно.


Защо е нужно всичко това? Защото зад всяка емоция и физическа проява стои някакъв мисловен процес. Ти си свикнал и си изградил навика да задвижваш много специфична и много мощна комбинация от мисли в точно определена последователност. Промени мислите, т. е. модифицирай филма, който вътрешно се прожектира и ще модифицираш последващите емоции и физически прояви.


5. Когато усетиш, че процеса започва - стани експериментатор, прекъсни го и го промени с тази техника.


Ако вече знаеш последователността на стратегията ти - ако знаеш какъв е филма, който се прожектира на екрана в ума ти, или гласа и думите, които звучат в съзнанието ти, които задвижват емоционалната паника - сега е момента да си креативен. Следващия път, когато усетиш, че паниката се задава, провери какъв е филмът, който върви вътрешно и под каква форма са мислите, които се появяват и им промени параметрите - ако е филм - забави го/забързай го, отдалечи/приближи го, направи го черно-бял/цветен - смени му настройките и усети как ти харесва най-много, поиграй си с последователността и размести елементите. Прекъсни стратегията.


Ако филма в съзнанието ти е неприятен и в него има плашещи герои - можеш да пробваш дали ще ти е по-добре да го направиш анимационен. Плъзни го на далече от теб, така че да го виждаш с размера на пощенска картичка... или марка. Сложи на хората във филма уши на Мики Маус, нос на Пинокио и гласа на някой смешен анимационен герой. Източи цветовете от филма нека стане черно-бял. Направи целия филм толкова абсурден, колкото искаш - и забележи промяната в състоянието ти, която става.


Направи го няколко пъти и ще забележиш, че ти става все по-трудно да прилагаш оригиналната паник-стратегия. Когато прекъсваш и променяш вътрешния начин на мислене, ти променяш и неговата емоционална и физическа проява.


Заключение


Зад всяка външна проява (емоционална или поведенческа) стои вътрешен процес (мисли), и променяйки вътрешните си процеси ти можеш безвъзвратно да промениш външните прояви. Използвайки техниките в тази статия, ти също така можеш да преориентираш вътрешните си процеси и да не създаваш "паниране", така че твоето съзнание-тяло-емоции да работят за теб, вместо срещу теб.


Ако имаш нужда от помощ в ТВОЯ процес на намиране на най-добрата стратегия за справяне в ТВОЯТА ситуация, натисни тук за да резервираш 45-минутна безплатна НЛП сесия с мен. Ще говорим за твоите цели и мечти и аз ще отговоря на всички твои въпроси за НЛП и как това може да повлияе на живота ти!


970 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page