top of page
Търсене
  • Снимка на автораИвета

По какво се различава НЛП от Психотерапията

НЛП се базира на „моделиране“, а не на „теория“. "Моделът" е описание на това КАК работи нещо, без да се ангажира по въпроса ЗАЩО то работи.

НЛП и психотерапията имат различни базови презумпции за човешкото съзнание и връзките му с тялото и организма като цяло.


НЛП, както и всички форми на традиционната психология, имат различни методологии, различни подходи за измеримост на резултатите и различни концепции на практика.



Основните различия включват ...


НЛП не е методика за психопатология (психично заболяване).


НЛП не поставя диагнози за психичното здраве или заболяване на човек. Фокусът е чисто върху резултатите. Основната презумпция е, че хората не са „развалени” - те работят перфектно, за да постигнат точно тези резултати, които получават – дори тези резултати да не са желаните. Ако човек не харесва резултатите, които получава, НЛП дава инструментите, които да му помогнат да получи желаните резултати.


Психологията няма ясно формулиран процес на интегриране или решение.


В психологията интегрирането и решението са оставени на неспецифични процеси. В резултат на това много пациенти на психотерапията се оплакват, че сесиите им нямат структура; че влизат, оставят мислите си да текат 50 минути и си тръгват, без да усещат напредък; след това този ритуал се повтаря за неопределено време, понякога за 10 или повече години.


Често, след години психотерапия, психоанализа или психофармацевтично лечение, когато проблемите може да са проучени и доведени до осъзнаване или дори третирани, за да се намалят техните ефекти, клиентът все още е с продължаващи модели , резултат от причината им. Решението често остава незавършено.


Това не означава, че традиционните психологически методики са непотребни или безполезни. Много хора намират огромна подкрепа в тях и бих насърчила всеки да ги изследва, ако му е интересно. Но има толкова много повече, което може да се постигне за далеч по-кратко време.


За тези, които вече са инвестирали в психотерапия в продължение на няколко години, НЛП може да бъде важен завършващ процес за разрешаване, когато психотерапията е изчерпала възможностите си или достигне точка на намаляваща възвръщаемост.

НЛП е отворена методика


В НЛП насърчаваме хората да се възползват максимално от всеки ресурс, който желаят да използват. НЛП работи еднакво добре и като основен, и като допълващ метод за проучване и промяна. НЛП не заема конкурентна позиция по отношение на психотерапията, традиционната медицина или други алтернативни подходи и клиентите са свободни да се занимават с всякакви и всички други начини, докато ползват възможностите на НЛП.


Така, както и някои психотерапевти не изключват, и работят добре в сътрудничество с НЛП треньори и терапевти.


Модел на частите


Традиционната психология разделя ума на три основни дяла. Идентичност, его и супер его. Въпреки че не всички клонове на психологията споделят този тристранен модел, той остава централният и най-широко използваният модел в психологическата литература и практика.


НЛП също има „модел на частите“, но той е метафоричен, положителен и разтеглив. Първоначално моделиран върху работата на Вирджиния Сатир и Фриц Пърлс през 70-те години, НЛП предлага вътрешните „части“ да се разбират и използват метафорично, а не като буквален факт.


В НЛП-модела всеки от нас има неопределено множество от „части“ за идентичност, някои видни в един момент, други изявени в друг момент, и всички взаимодействащи си по някакъв начин - дори когато това взаимодействие се характеризира с тишина или опозиция.


Повечето от нас са чували израза „Една част от мен иска да направи това, а друга - онова“. В НЛП това се нарича „несъгласуваност на частите“.


Никоя част от нас не се счита за тъмна или зла в НЛП. Всяка част има положително намерение и полезна цел, дори и в момента да се опитва да изпълни намерението си по проблемен начин. Освен това, могат да се създават нови части според нуждите, а старите части с лекота да се променят или обединяват.


Частите могат да формират екипи, а екипи от части могат да преминават през произволен брой процеси, за да постигнат дадена цел или намерение - като емоционална подкрепа, креативност, изцеление, проверка на реалността, планиране, критичност, одобрение, действие и т.н.


Подобен модел на частите, разработен от психолозите Хал и Сидра Стоун през 70-те години на миналия век, се нарича "Диалог на гласовете". Той пак е по-полезен от модела на трите части в класическата психология, но не съдържа дълбочината, обширността и гъвкавостта при НЛП, нито специфичните процеси за промяна на структурата и подобряване на комуникацията между частите. Сравнението обаче може и да не е добро, тъй като Диалогът на гласовете е набор от техники, докато НЛП е цяло поле.


НЛП е не-Аристотелски


Това означава, че НЛП е насочен към процесите и структурите, а не към класификацията.


В НЛП се приема, че включването на хора в категории от личностен тип или психопатология насърчава тяхното задържане или задълбочаване, вместо да им помага да растат, променят и лекуват.


НЛП е пост-Нютонов


Това означава, че НЛП се базира на напредничавото разбиране на физиката от края на 20 век, че Вселената не е съставена от сбор от предмети или неща, а от модели и процеси.


НЛП е не-Редукционистко


НЛП не споделя схващането на „редукционизма”, че нашите мисли, чувства и преживявания са "просто" резултат от генетиката или химичните процеси в мозъка, и възприема тази концепция за резултат от специфичен тип лингвистично объркване.


НЛП е не-Обективистично


НЛП не признава обективизма от 19 век (вяра в абсолютната обективна реалност или вярата, че „субективното“ се равнява на „невалидно“).


НЛП е не-линейно


НЛП не се ограничава до линейното мислене на „ефекта на причинно-следствените връзки". Предпочита разглеждането на цялостни системи. Цялостните системи са склонни да се самоорганизират и са твърде сложни за линеен, причинно-следствен анализ.


НЛП е Ефикасно


НЛП отказва да участва в неразрешимата безкрайност от въпроси/отговори „Защо? ... Защото. ... Защо? ... Защото ... Защо? ... Защото ..." ... ad infinitum - тъй като след всеки отговор на въпроса "Защо?", „Защо?" може да се приложи отново. Буквално няма край на такива причинно-следствени последователности и следователно няма задоволително решение. С няколко много специфични изключения, НЛП предпочита да задава по-полезни въпроси като „Как? Какво? Кога? Къде? и Кой? “ Резултатът е ефективност в процеса, до който не могат да се достигнат модалности, които остават обвързани с концепцията от мисленето на ниво причинно-следствени връзки.


НЛП не използва обширни фрагменти от миналото на клиентите за целите на причинно-следствения анализ. НЛП счита, че това е неоснователно скъпа загуба на време.


Когато е подходящо, НЛП работи с личната история директно, тъй като понастоящем тя е кодирана в съзнанието на човека. НЛП разполага с мощни инструменти, които човек може да използва, ако желае, за да направи положителни промени в текущия начин на възприемане на лична история и нейното значение, оставените от нея отпечатъци и други исторически ограничаващи фактори - без лекарства, хипноза или години анализи.


НЛП не се базира на статистически данни


НЛП се базира на това, че статистиката не може да измери или предскаже субективното изживяване на конкретен човек, тъй като субективното изживяване се формира от вътрешен, а не от външен емпиризъм. НЛП е първата наука, основана на вътрешния емпиризъм.


Различни дефиниции за "Поведение"


НЛП не споделя същото определение на "поведение" с психологията.


„НЛП включва в описателния си речник термини, които не са директно видими.“ - Bandler, Grinder, Dilts, DeLozier, "NLP, том 1," 1980.


С други думи, „Само защото не могат да го видят другите, не значи, че ти не го правиш или изпитваш“.


И „Само защото не могат да го възпроизведат, не значи, че не работи при теб“.


В НЛП поведението включва такива мисловни структури, като убежденията и ценностите, модели и последователности на логиката, паметта, сетивното възприятие, лингвистичните структури на мисленето и др. Външно, никоя от тези структури не би могла директно да бъде наблюдавана, нито пък ефектите й да бъдат пряко, причинно-следствено свързани с измерими външни наблюдения. И все пак никой съзнателен човек не би отрекъл важността и значението на подобни вътрешни преживявания..


Резервирай твоята първа НЛП-консултация, натисни тук за да заявиш 45-минутна безплатна НЛП сесия с мен. Ще говорим за твоите цели, мечти или предизвикателства и аз ще отговоря на всички твои въпроси за НЛП и как това може да повлияе на живота ти!


359 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page